Półtorak, Dwójniak i spółka

Ogólnie miody można podzielić na sycone i nie sycone. Miód sycony to taki, gdzie miód miesza się z odpowiednią ilością wody i roztwór ten doprowadza do wrzenia. Zbierającą się na powierzchni piankę wyrzuca się. Następnie brzeczkę studzi się i szczepi drożdżami. Oczywiście można w czasie tego procesu dodać przypraw. Miody nie sycone robione są na zimno- bez procesu gotowania. Następnym podziałem jest określenie proporcji wody do miodu. I tak półtorak to jedna część miodu i tylko pół części wody. Dwójniak ma proporcje 1:1. Trójniak to jedna część miodu i dwie wody, itd. Mogą być miody z przyprawami i owocowe. W tych ostatnich część wody zastępuje się sokiem owocowym. Oczywiście ilość możliwych zestawień jest ogromna i właściwie tylko wyobraźnia miodosytnika jest ograniczeniem. Wiele receptur stanowi pilnie skrywaną tajemnicę twórcy,inne są powszechnie znane.

Półtorakpółtorak

to miód pitny, który składa się z jednaj części miodu i połowy części wody(dajmy na razie spokój sokom, itd.). Taki nastaw jest strasznie ciężki do przefermentowania. Niemożebnie słodki i łatwo może się przytrafić, że drożdże padną nim zakończą swoje zadanie. Fermentuje bardzo wolno i może mu to zająć nawet dwa lata. Dojrzewa lat dziesięć! Oczywiście mocno słodki, ale też zwykle ma najwięcej % alkoholu. Trzeba znawcy, aby go docenił, a i pije się go niewiele.

dwójniakDwójniak

To klasyka. Jeden do jednego -proporcje wody i miodu. Można powiedzieć, że równie szanse. Pełna słodycz i jakieś 14-16%. Niebo w gębie, chociaż dla niektórych nieco zbyt słodki. Korzenne o bogatym smaku przypraw, dobrze zleżałe, wypracowane, dojrzałe. Świetnie nadają się na listopadowe wieczory, kiedy miód z alkoholem przenika do spragnionego ciepła organizmu i rozgrzewa, rozwesela. Znikają szare dni i przychodzi na myśl słońce, lato, ciepło i długi dzień. Albo z dodatkiem owocowego soku- aromatyczne i smaczne. Słodycz rozchodzi się od języka, przez gardło, do żołądka, a potem, na całe ciało. Warto mieć butelczynę, czy dwie na słotne dni. Doskonały na ognisko w czasie kuligu, niczym fajka pokoju, krąży podgrzane naczynie z rąk do rąk i zbliża ludzi. Nawet jeśli wolisz coś mniej słodkiego, nie zapominaj o Paniach - wiele z nich skusi się na słodką kropelkę tego słowiańskiego eliksiru...

Półdwójniak

Dwójniak dla wielu zbyt słodki, trójniak za słaby, wodnisty. Nada się coś pomiędzy. Można samemu go usycić, zaszczepić drożdżem szlachetnym, niczym tchnieniem życia i patrzeć, jak wzrasta, pieni się w młodości, szepcze. Z czasem statkuje, usypia. Czas go oczyszcza, nadaje szlachetnych szlifów, gotuje jak oblubienicę na spotkanie w dniu uroczystym. Nadchodzi moment, gdy jest gotowy, idealny i doskonały. Owocowy, czy z korzeniami, gustownie sam możesz wybrać. Kamionka zda sie tu odpowiednia oprawą, wieczorem świeca zapalona i w gronie przyjaciół bajania miłe wieść można... Doskonały, a że w sklepie nie do kupienia? Cóż, masz pecha, ale samemu sił popróbuj- mamuty już wymarły, ale możesz popisać się popełniając miodek zacny, a godny. Sławę i uznanie przyniesie, a białogłowy chętnym okiem spoglądać będą na twoją kompaniję...

miód pitny , trójniakTrójniak

Miód trójniak, to jedna część miodu i dwie części wody. Większość z nas wybiera właśnie ten miodek. Nie jest zbyt słodki, ani wodnisty. Średnio alkoholowy, średnio słodki, średnio dobry. Problemem jest to, że nie ma na rynku czegoś pomiędzy nim, a dwójniakiem. To nie do końca prawda, bo cały diabeł tkwi w szczegółach- polskie normy mówią o zawartości cukrów, i czasem deklarowany dwójniak jest raczej trójniakiem, a trójniak... Ech, szkoda gadać. Normy, przepisy... i z czystymn sumieniem można mówić, że rak to ryba, a pomidor i marchewka to owoce. Najlepiej samemu sobie usycić miodek. Trójniak doskonale nadaje się na owocowy napitek, a mały kieliszek nie dojdzie do kiszek.

Czwórniak

Czwórniak, to już najniższa liga (wiem, wiem, może być jeszcze niżej...) Wodniste toto, słabe i wytrawne, po prostu szkoda słów, lepsze są już wina więc miłosiernie czwórniaka nie będę omawiał...

miodziarz przy pracy


Od dnia 01/02/2022 do dnia 31/07/2022r dla towarów spożywczych objętych wcześniej stawką 5 % VAT - obowiązuje stawka podatku obniżona do wysokości 0 % VAT X