Półtorak

Ogólnie miody można podzielić na sycone i nie sycone. Miód sycony to taki, gdzie miód miesza się z odpowiednią ilością wody i roztwór ten doprowadza do wrzenia. Zbierającą się na powierzchni piankę wyrzuca się. Następnie brzeczkę studzi się i szczepi drożdżami. Oczywiście można w czasie tego procesu dodać przypraw. Miody nie sycone robione są na...

Ogólnie miody można podzielić na sycone i nie sycone. Miód sycony to taki, gdzie miód miesza się z odpowiednią ilością wody i roztwór ten doprowadza do wrzenia. Zbierającą się na powierzchni piankę wyrzuca się. Następnie brzeczkę studzi się i szczepi drożdżami. Oczywiście można w czasie tego procesu dodać przypraw. Miody nie sycone robione są na zimno- bez procesu gotowania. Następnym podziałem jest określenie proporcji wody do miodu. I tak półtorak to jedna część miodu i tylko pół części wody. Dwójniak ma proporcje 1:1. Trójniak to jedna część miodu i dwie wody, itd. Mogą być miody z przyprawami i owocowe. W tych ostatnich część wody zastępuje się sokiem owocowym. Oczywiście ilość możliwych zestawień jest ogromna i właściwie tylko wyobraźnia miodosytnika jest ograniczeniem. Wiele receptur stanowi pilnie skrywaną tajemnicę twórcy, inne są powszechnie znane.

Więcej

Półtorak 

W tej kategorii nie ma produktów.