Pyłek kwiatowy (pszczeli)

Co to jest i skąd się bierze?
pyłek kwiatowy pszczeliTo produkt roślin, kapsułka życia szukająca drugiej połowy. Zbierany przez pszczoły trafia do ula w postaci tzw. "obnóży". Czysty, doskonały, zdrowy.

Co zawiera?
Pyłek kwiatowy stanowi on doskonałe źródło witamin, mikroelementów, biopierwiastków, białka i enzymów. Niemal doskonała skarbnica potrzebnych każdemu składników.

Dlaczego miałbym jeść pyłek kwiatowy i na co działa?
Dla zdrowia. Pyłek kwiatowy zmniejsza skutki wyczerpania, stresu i wzmożonego wysiłku fizycznego. Wspomaga leczenie białaczki, anemii i chorób przewodu pokarmowego. Oczyszcza wątrobę, łagodzi bóle menstruacyjne i jest stosowany w leczeniu przerostu gruczołu krokowego. Z powodzeniem zastępuje syntetyczne odżywki stosowane przez sportowców, nie powodując przy tym skutków ubocznych.

Jestem zdrowy, więc czy pyłek kwiatowy jest mi potrzebny?
Tak, potrzebujesz jego łatwo przyswajalnych składników. Nawet, gdy jesteś zdrowy, żyjesz szybko, dynamicznie, walczysz w miejskiej dżungli o pozycję, pracę, utrzymanie rodziny, zdrowie, siły i potencję. Może uczysz się intensywnie, albo dojrzewasz i zużywasz wiele energii. Nie tylko energii- również to, co zawiera pyłek kwiatowy. Ale słabo to uzupełniasz, bo współczesne produkty żywnościowe zawierają ich mało. Twoja dieta potrzebuje unikalnych komponentów, które łatwo przyswoisz. Pyłek Ci ich dostarczy.

Czy ktoś w szczególności powinien go stosować?
Tak. Oczywiście chorzy, cierpiący na wspomniane dolegliwości. Ale również osoby prowadzące dynamiczny tryb życia, rekonwalescenci, sportowcy, kobiety w ciąży i karmiące, dzieci w okresie wzrostu i dojrzewania, a także osoby starsze- nasi kochani rodzice, dziadkowie.

Dlaczego pyłek a nie syntetyczne odżywki?
Bo pyłek kwiatowy człowiek spożywał od milionów lat, jeszcze nim naprawdę stał się człowiekiem- podkradał go z gniazd dzikich pszczół (pierzgę) i zjadał. Często i regularnie- aż ewolucja dopasował nasz przewód pokarmowy do tego pokarmu. Dlatego tak dobrze przyswajamy jego składniki.

Ile i jak powinienem go spożywać?
Zaleca się spożywanie pyłku w ilości dwie- trzy łyżeczki od herbaty dziennie (dorośli). Pyłek można spożywać bezpośrednio, lub jako dodatek do kefiru, mleka, itd. Przeciwwskazaniem jest uczulenie na pyłki.

Podsumowując:

  • Pyłek kwiatowy jest produktem naturalnym.
  • Jest bardzo zdrowy i odżywczy.
  • Każdy powinien spróbować, jak zwiększa jego zdrowie, siły, potencję.
  • Jeśli dbasz o zdrowie i urodę, myślisz racjonalnie, to nie masz się nad czym zastanawiać.
  • spróbuj pyłku z naszej pasieki

ROZWINIĘCIE

Pyłek kwiatowy w rzeczywistości nie powstał wraz z kwiatami "polnymi". Kwiaty są znacznie późniejsze i nie ma się czemu dziwić. Pewnie widziałeś pylenie sosny? Albo leszczyny? To też kwiaty, ale bez płatków, zapachów. Wiatr niesie pyłki i przenosi drobiny życia, geny. Przekazanie życia jest ważniejsze niż własne przetrwanie, a w przyrodzie najważniejsze. Dlatego natura nie oszczędza na tych nośnikach genów. Mały orzeszek, czy nasionko to cała roślina w miniaturze, przynajmniej ma taki potencjał. Oczywiste jest, że trzeba zapewnić mu wszystko, co potrzebne do życia, przetrwania i wzrostu. I tak roślina inwestuje to, co najlepsze w produkcję nowego pokolenia. Pyłek kwiatowy to taka inwestycja. Skomplikowany nośnik DNA, misterna niczym klejnot helisa połowy genów. By zbudować coś takiego trzeba dać to, co najlepsze. Co dokładnie pyłek kwiatowy zawiera? Naprawdę dużo, zidentyfikowano w nim ponad 250 różnych związków chemicznych: węglowodany, tłuszcze, białka, składniki mineralne, witaminy, rutyna, olejki eteryczne, fitocydy, antybiotyki- inhybiny, hormony, enzymy, kwasy organiczne, stymulatory wzrostu.

Wyodrębniono 12 kwasów tłuszczowych, między innymi: kwas palmitynowy, linolowy, linoleowy, arachidonowy.
Kwasy organiczne: jabłkowy, mlekowy, cytrynowy, winowy, szczawiowy, bursztynowy, i wiele innych.
Stwierdzono 32 aminokwasów. Są to: fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, walina, alanina, prolina, seryna, histydyna, glicyna i inne. Zawartość aminokwasów w pyłku dochodzi do 12%.
Węglowodany - to przede wszystkim fruktoza, glukoza, maltoza, oraz w mniejszej ilości: arabinoza, ryboza, izomaltoza i wiele innych.
Składniki mineralne: potas, fosfor, wapń, magnez, sód, krzem, mangan, żelazo, miedź, cynk, jod, selen i już w mniejszych ilościach, ale za to jakże ważne: rubid (Rb), cez (Cs), beryl (Be), stront (Sr), bar (Ba), skand (Sc), tytan (Ti), cyrkon (Zr), wanad (V), chrom (Cr), nikiel, molibden (Mo), srebro (Ag), kadm (Cd), kobalt, bor (B), glin (Al), gal (Ga), cynę (Sn), ołów (Pb), arsen (As), brom (Br), cer (Ce) i uran (U).

Witaminy.
W pyłku kwiatowym zidentyfikowano: A, B1, B2, B3, E, C, B6, PP, P, D, H, B12, kwas foliowy, inozytol, biotynę, kwas pantotenowy, kwercytynę.
Enzymy: amylaza, inwertaza, fosfatazy, peroksydazy i inne, których stwierdzono 42.

Spożywanie pyłku kwiatowego wzmacnia apetyt, co widać już po kilku dniach przyjmowania.
Reguluje przemianę materii, doprowadza do spadku wagi osób otyłych, wzmacnia organizm, szczególnie zalecany jest osobom ciężko pracującym w szkodliwych warunkach, dzieciom i osobom starszym. Zwiększa liczbę czerwonych ciałek krwi, poziom żelaza w surowicy krwi. Pyłek kwiatowy ma właściwości odtruwające (detoksykacyjne). Eliminuje lub zmniejsza szkodliwe oddziaływanie szeregu czynników chemicznych na organizm człowieka. Osłania tkankę wątrobową przed zatruciem substancjami toksycznymi, a w przypadku zatrucia ułatwia wydalanie toksyn. Wspomaga odnawianie tkanki wątrobowej uszkodzonej przewlekłymi chorobami i przyjmowaniem dużej ilości leków.
Stosowany jest w leczeniu choroby alkoholowej, uzupełnia niedobory bioelementów powstałe na skutek długotrwałego nadużywania alkoholu. Pyłek kwiatowy podnosi odporność organizmu na zakażenia, zwiększa ilość limfocytów, przeciwciał, przyspiesza leczenie zakażeń. Działa antydepresyjnie, poprawia psychiczne samopoczucie człowieka.
zmniejsza nerwowość, rozdrażnienie, wzmacnia system nerwowy. Wspomaga leczenie depresji. Zwiększa ukrwienie tkanki nerwowej, podwyższa sprawność psychiczną, zwiększa koncentrację układu nerwowego.
Pyłek posiada właściwości antyalergiczne; wspólnie z miodem może służyć do leczenia chorób alergicznych. Stosowanie pyłku kwiatowego wspólnie z miodem skutecznie leczy katar sienny, astmę, a przynajmniej łagodzi ich objawy.

Pyłek kwiatowy ma wyraźne działanie przeciwmiażdżycowe.
pyłek pszczeliObniża poziom lipidów (trójglicerydów i cholesterolu), hamuje zlepianie płytek krwi, ogranicza miażdżycę, wspomaga leczenie stanów pozawałowych, leczenie nadciśnienia, zaburzeń krążenia.
Wyciągi z pyłku kwiatowego mają silne działanie przeciwbakteryjne, działają również, na grzyby.
Pyłek jest skuteczny w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej, szczególnie gdy jest stosowany razem z propolisem. W przewodzie pokarmowym pyłek niszczy lub wstrzymuje działalność bakterii chorobotwórczych. Regulujące trawienie; jest stosowany przy rozstroju żołądka i wspomaga leczenie silnych zaparć oraz przynosi poprawę w niektórych biegunkach.
Pyłek kwiatowy wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, zmniejsza krwawienia, ma również zastosowanie w leczeniu schorzeń prostaty. W początkowym stadium choroby hamuje ją, zmniejsza możliwość nawrotów, natomiast w przewlekłym zapaleniu wspomaga leczenie prostaty antybiotykami i fizykoterapią.
Wzmacnia leczenie cukrzycy. Wyciągi z pyłku kwiatowego zwiększają wydzielanie insuliny. Pyłek spożywany przez chorych na cukrzycę skutecznie pomaga obniżyć poziom cukru we krwi.
Pyłek poprawia ostrość widzenia, jest to skutek dużej zawartości ryboflawiny (witaminy B2) i innych bioelementów w pyłku kwiatowym. Posiada również walory pielęgnacyjne- odżywiające, wzbogacające i odmładzające skórę.


Od dnia 01/02/2022 do dnia 31/07/2022r dla towarów spożywczych objętych wcześniej stawką 5 % VAT - obowiązuje stawka podatku obniżona do wysokości 0 % VAT X